رزولوشن چیست؟ پیام بگذارید

رزولوشن به انگلیسی Resolution یکی از پرکاربردترین واژگانی ست که احتمالا در هنگام خرید دستگاه‌های دیجیتال مانند تلویزیون، موبایل و یا حتی یک سیستم دوربین مداربسته با آن برخورد کرده‌اید. شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که رزولوشن دقیقا چیست و چه کاربردی در سنجش دستگاه‌های دیجیتال دارد؟ در این مقاله از وب‌سایت ایمن دوربین قصد داریم مفهوم رزولوشن و اهمیت این ویژگی را در انتخاب یک دوربین مداربسته توضیح دهیم. از شما دعوت می‌کنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید:

resulotion2

مفهوم رزولوشن در دوربین‌مداربسته چیست؟

کلمه رزولوشن (Resolution) به معنای وضوح یا تفکیک‌پذیری تصویر است و از لحاظ فنی، رزلوشن بیانگر تعداد پیکسل‌های تشکیل دهنده یک تصویر است. در دنیای گرافیک و تصویر، به کوچکترین واحد یا نقاطی که از کنار هم قرار گرفتن آنها یک تصویر تشکیل می‌شود، پیکسل گفته می‌شود.

به عبارت دیگر رزولوشن ، به معنای تعداد پیکسل‌های یک تصویر است. طبیعتا انتظار داریم هر چه رزولوشن یا همان تعداد پیکسل‌های یک تصویر بالاتر باشد، تصویری با کیفیت‌ بالاتری هم داشته باشیم. هر چند این انتظار ما منطقی است اما، در کنار رزولوشن ویژگی‌های دیگری مثل کنتراست، نور و رنگ تصویر هم در کیفیت نهایی تصویر دریافتی نقش دارند که موضوع بحث این مقاله نیست.

وجود رزولوشن بالا ، چه اهمیتی در یک سیستم مداربسته دارد؟

همانطور که توضیح داده شد رزولوشن، خاصیت وضوح تصویر و امکان تفکیک‌پذیری جزییات آن است. بنابراین هر چه جزئیات بیشتری را در تصویر دریافتی از دوربین مداربسته داشته باشیم، توانمندی امنیتی و نظارتی سیستم ما بالاتر خواهد بود و به طور قطع، بهتر می‌تواند در تشخیص دقیق شماره‌های یک پلاک، چهره یک مجرم و یا نمایش دقیق حرکتی که در مقابل دوربین اتفاق افتاده است، به ما کمک کند.

کیفیت و وضوح تصویر در دنیای دوربین مداربسته و سیستم‌های نظارتی، به اندازه‌ای حائز اهیمت است که انگیزه و هدف اصلی در توسعه و پیشرفت انواع تکنولوژی‌های عرضه شده را تشکیل می‌دهد.

سیستم‌های مختلف دوربین مداربسته، چه رزولوشنی دارند؟

تمام سیستم‌های مداربسته ، بر اساس یکی از این سه تکنولوژی عمل می‌کنند:

  • · آنالوگ
  • · تحت شبکه یا IP
  • · آنالوگ HD

 در ادامه رزولوشنی که هر کدام از تکنولوژی‌های سیستم‌ مداربسته ارائه می‌دهند را توضیح می‌دهیم: رزولوشن دوربین‌های آنالوگ:

به طور سنتی، وضوح تصویر یا رزولوشن در دوربین‌های آنالوگ، با مفهومی به نام TVL یا تی‌وی‌لاین (TV Line) بیان می‌شود. در واقع تی‌وی‌لاین، خطوط افقی یا عمودی هستند که از کنار هم قرارگرفتن آن‌ها، تصویر تشکیل می‌شود. رزولوشن یک تصویر آنالوگ، به صورت  حاصل‌ضرب خطوط افقی در خطوط عمودی نشان داده می‌شود.

 بعضی از رزولوشن‌های دوربین‌های آنالوگ عبارتند از:

  • · CIF یا 360 × 240 که در آن، تصویر با   TVL240 افقی و TVL  360  عمودی شکل می گیرد.
  • · D1 یا 480 × 720 که به معنای TVL 720  افقی و TVL 480 عمودی است که تقریبا در حدود 4 مگاپیگسل می‌باشد. یعنی تصویر را با 400 هزار پیکسل تشکیل می‌دهد.
  • · WD1 یا 700 TVL که بالاترین رزولوشنی ا‌ست که دوربین‌های آنالوگ ارائه می‌دهند و گاهی به دوربین‌های 960 H هم معروف هستند.
  • رزولوشن دوربین‌های تحت شبکه یا IP :

کیفیت و رزولوشن پایین، بزرگ‌ترین نقطه ضعف دوربین‌های مداربسته آنالوگ محسوب می‌شود که همین عیب باعث شد تولیدکنندگان دوربین‌های مداربسته، با بکارگیری سیگنال‌های دیجیتال به جای سیگنال آنالوگ، تکنولوژی تحت شبکه یا IP را عرضه کنند که رزولشن و کیفیت بسیار بالاتری از دوربین‌های آنالوگ دارند.

رزولوشن دوربین‌های IP عبارتند از:

  • · HD یا 1280 × 720 پیکسل. این رزولوشن که به 720 P نیز معروف است، دارای یک مگاپیکسل (مگا به معنی میلیون) می‌باشد.
  • · Full HD یا 1080 × 1920 پیکسل که به آن 1080 P  هم گفته می‌شود و در واقع 2 مگاپیکسل است.
  • · 4 K یا رزولوشن 8 مگاپیکسل که کیفیتی با وضوح بسیار بالا را به کاربر ارائه می‌دهد.

رزولوشن دوربین‌های آنالوگ HD :

دوربین‌های آنالوگ HD ، دوربین‌هایی هستند که با استفاده از بستر تجهیزات آنالوگ یعنی کابل کواکسیال، کیفیت تصویر و رزولوشنی بالاتر از دوربین‌های قدیمی آنالوگ را تولید و منتقل می‌کنند. این دوربین‌ها که در واقع نسل پیشرفته‌تر دوربین‌های آنالوگ هستند، رزولوشنی مانند تکنولوژی IP ارائه می‌دهند.

چرا رزولوشن تصویری که دوربین نمایش می‌دهد با رزولوشن واقعی دوربین ما برابر نیست؟

این سوالی ست  که ممکن اس ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد. در بسیاری از مواقع، میزان رزولوشنی که در مانیتور به نمایش داده می‌شود، از میزلت رزولوشن واقعی دوربینی که خریداری کرده‌ایم، کمتر است!

تصویر نهایی که ما در مانیتور می‌بینیم، حاصل یک فرایند چند مرحله‌ای است: ابتدا تصویر در حسگر دوربین تشکیل می‌شود، بعد توسط یک چیپ در دوربین فشرده‌سازی و کدگذاری شده و به سرور (DVR یا NVR) منتقل شده و در آن ذخیره و در نهایت، در مانیتور به نمایش درمی‌آید. در طول این فرایند، هرکجا رزلوشن تجهیزات ما کمتر از رزولوشن دوربین باشد، نتیجه نهایی تصویری با رزولوشن کمتر خواهد بود.

به عنوان مثال، اگر DVR یا مانیتور، قابلیت رزولوشن کمتری از رزولوشن حسگر دوربین داشته باشند، تصویری که به نمایش در می‌آید، مطابق پایین‌ترین رزولوشن تجهیزات ما خواهد بود. به همین دلیل است که باید تناسب و هماهنگی را در همه قابلیت‌ها و تمام ویژگی‌های تجهیزات دوربین مداربسته در نظر بگیریم و این مساله‌ی مهم و حائز اهمیت را کم‌اهمیت تلقی نکنیم.

سخن پایانی:

اگر چه رزولوشن یکی از فاکتورهای بسیار مهم در انتخاب یک دوربین مداربسته محسوب می‌شود، اما تنها فاکتور انتخاب نیست. پارامتر‌های دیگری مانند اندازه و نوع لنز دوربین، زاویه دید، WDR و موارد بسیار دیگری نیز وجود دارند که در کیفیت تصویر دوربین مداربسته نقش مهم و اساسی ایفا می‌کنند.

تصور اشتباهی ست که فکر کنیم همیشه رزولوشن بالا برای سیستم ما مفید است. به دلیل نیاز به پردازش بیشتر در دوربین‌هایی با رزولوشن بالا، در صورتی که نور محیط مناسب نباشد و دوربین، قابلیت‌هایی مانند تنظیم نور یا WDR را نداشته باشد، تصویر دریافتی با کاهش کیفیت مواجه خواهد بود.  

با توجه به مطالبی که در این مقاله عنوان کردیم، انتخاب یک سیستم مداربسته مناسب نیازمند توجه به همه‌ی پارامترهای دخیل در فرایند تولید و نمایش تصویر است.

همکاران ما در گروه ایمن دوربین با تجربه و دانش فنی لازم، آماده ارائه مشاوره رایگان به شما همکاران و مشتریان گرامی در راستای انتخاب دوربین مداربسته مناسب و باصرفه می‌باشند.

از اینکه ما را در این مقاله همراهی نمودید از شما سپاسگزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *