مفهوم رزولوشن در DVR ها چیست؟ پیام بگذارید

حتما واژه رزولوشن را شنیده‌اید. این مفهوم یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب دوربین مداربسته است که تضمین‌کننده کیفیت نهایی تصویر دریافتی است. در این مقاله از وب‌سایت ایمن دوربین قصد داریم اطلاعاتی راجع به رزولوشن دستگاه DVR و کاربرد آن در سیستم مداربسته به شما ارائه دهیم که حتما در خرید یک سیستم دوربین مداربسته به کارتان خواهد آمد. در ادامه همراه ما باشید:

مفهوم رزولوشن در DVR ها چیست؟

رزولوشن چیست و چه نقشی در سیستم مداربسته دارد؟

رزولوشن به انگلیسی  Resolution، به معنای تفکیک‌ پذیری است و بیانگر وضوح و امکان نشان دادن جزئیات بیشتر در یک تصویر است. رزولوشن یکی از مهمترین معیار‌ها برای تشخیص کیفیت تصویر در یک دستگاه دیجیتال است.

در یک سیستم دوربین مداربسته ، خصوصا دوربین‌های آنالوگ نمایش تصویر، یک پروسه چند مرحله‌ای است که در هر مرحله، توسط تجهیزات خاصی صورت می‌گیرد و میزان رزولوشن تک به تک این تجهیزات، در وضوح تصویری نهایی که در نمایشگر می‌بینیم موثراست.

در سیستم مداربسته آنالوگ، ابتدا تصویر در حسگر دوربین تشکیل می‌شود و سپس در یک چیپ دیگر کدگذاری، آماده انتقال ‌شده و در بستر کابل کواکسیال coaxial ، به دستگاه  DVR فرستاده می‌شود. در این مرحله، تصویر بازیابی و ذخیره می‌شود و نهایتا در نمایشگر به نمایش در می‌آید.

به بیان دیگر باید گفت، در یک سیستم دوربین مداربسته، رزولوشن همه‌ی اجزایی که یک سیستم را تشکیل می‌دهند در کیفیت نهایی تصویر دریافتی نقش دارند و  حتی اگر یک دوربین با رزولوشن بالا تهیه کنیم اما رزولوشن نمایشگر یا دستگاه DVR ، قابلیت پوشش‌دهی این رزولوشن را نداشته باشد، تصویر نهایی دارای کیفیت پایین‌تری از انتظارات ما و همچنین توانایی دوربین خواهد بود و در واقع، هزینه‌ی صرف‌شده بدون استفاده خواهد بود.

به عنوان مثال، فرض کنید دوربین  شما  رزولوشنی برابر 700 TVI  پیکسل دارد , اگر این دوربین با یک دستگاه DVR با رزولوشن 4 CIF که رزولوشن پایین‌تری از  700 TVIاست استفاده شود، تصویر نهایی با کیفیت رزولوشن  DVRیعنی  P576 × 704 یا به عبارتی4 CIF  ضبط و نمایش داده می‌شود. به همین دلیل لازم است که همه تجهیزات یک سیستم مداربسته شامل دوربین، دستگاه DVR، نمایشگر و حتی کیفیت کابل ، در حد رزولوشنی که انتظار داریم باشد.

در ادامه توضیحاتی راجع به رزولوشن دستگاه DVR ارائه می‌دهیم.

رزولوشن دستگاه DVR چه نقشی در تصویر دریافتی دارد؟

سرور یا دستگاه کنترل‌کننده در دوربین‌ مداربسته آنالوگ و آنالوگ HD ، با نام DVR شناخته می‌شود. در تکنولوژی دوربین‌ مداربسته تحت شبکه یا IP ، این سرور یا ضبط‌کننده تصویر، NVR نام دارد. با توجه به اینکه موضوع اصلی این مقاله معرفی رزولوشن دستگاه DVR است، مبنای بحث دوربین مداربسته آنالوگ و آنالوگ HD خواهد بود. به طور کلی، سیستم نمایش تصاویر آنالوگ  بر مبنای دو فرمت اصلی PAL و  NTSE است که در ایران فرمت تلویزیونی غالب، PAL  برگرفته از واژه‌ی  Phase Alternating Lineمی‌باشد.

 انواع رزولوشن ضبط و نمایش تصویر در فرمت PAL عبارتند از:

  • · CIF یا 352 × 288 پیکسل
  • · D1 یا 576 × 720 پیکسل
  • · 4 CIF یا 576 × 704 پیکسل
  • · WD1 یا 700 TVL  یا 960H
  • · HD و بالاتر

پیش از اینکه در مورد میزان رزولوشن فرمت PAL توضیح دهیم، بد نیست به دو نکته مهم اشاره کنیم:

اول اینکه در منابع مختلف، مقدار پیکسل رزولوشن‌های گفته شده در بالا، گاهی تفاوت‌های بسیار کوچکی با هم دارند که قابل اغماض است و دوم اینکه، رزولوشن‌های دیگری هم مانند 2CIF یا QCIF هم وجود دارند که در واقع، کسری از همان فرمت CIF هستند و برای جلوگیری از طولانی شدن بحث در این مقاله، از ذکر آن‌ها چشم‌پوشی شده است.

از گذشته در سیستم‌ آنالوگ، کیفیت تصویر با کمیتی به نام تی‌وی‌لاین به انگلیسی TV LINE ، اندازه‌گیری می‌شود، اما بعد‌ها در سیستم دیجیتال مبنای محاسبه، تعداد پیکسل قرار داده شد. تی‌وی‌لاین به معنای خطوط سیاه و سفیدی عمودی و افقی است ( البته مبنا بیشتر افقی است ) که با کنار هم قرار گرفتن آن‌ها، تصویر آنالوگ نمایش داده می‌شود.

در سیستم نمایشی PAL ، بالاترین رزولوشن قابل نمایش 700 TVL است. به همین دلیل معمولا در دوربین‌های آنالوگ قدیمی، حسگر تصویر را حداکثر با همین رزولوشن تولید و نصب می‌کنند. با اینکه رزولوشن 700 TVL بیشترین وضوح تصویر در سیستم آنالوگ است، اما در مقایسه با رزولوشن‌ دوربین HD و دیجیتال، بسیار سطح کیفی پایین‌تری است. در واقع، رزولوشن 700 TVL برابر است با  582 × 976 یا 0.56 پیکسل که قابل مقایسه با رزولوشن 8 مگاپیکسل در دوربین‌های دیجیتال یا حتی آنالوگ HD موجود در بازار نیست. دوربین ها یا DVR‌ های 700 TVL با نام 960H هم شناخته می شوند.

تا پیش از ورود استاندارد 960H ، بالاترین رزولوشن دستگاه DVR و دوربین‌ها در سیستم مداربسته آنالوگ، فرمت D1 بود. رزولوشن D1 ، از لحاظ اندازه طولی با فرمت 4 CIF برابر است، به همین دلیل گاهی در بعضی منابع با هم یکسان در نظر گرفته می‌شود. رزولوشن D1 برابر با 0.4 پیکسل است.

دستگاه‌های DVR قدیمی، تصاویر را با رزولوشن CIF ضبط می‌کردند که کیفیت پایینی ارائه می داد. در تصویر پایین، تفاوت کیفیت دو رزولوشن CIF و 4 CIF نشان داده شده است.

رزولوشن HD و بالاتر، مربوط به تکنولوژی دوربین‌ مداربسته آنالوگ HD می‌باشد که این تکنولوژی، نوع پیشرفته‌تر و توسعه یافته تکنولوژی قدیمی‌تر آنالوگ است و تلاشی برای رفع کیفیت پایین دوربین آنالوگ در مقایسه با دوربین‌های دیجیتال تحت شبکه یا IP محسوب می‌شود.

باید توجه داشته باشیم که رزولوشن DVR ، تنها پارامتر مهم و قابل اتکاء در کیفیت تصویری یک دستگاه DVR محسوب نمی‌شود، بلکه نرخ انتقال اطلاعات یا بیت‌رِیت Bit Rate  که اختصار BR نوشته می‌شود، یک فاکتور مهم دیگر در سنجش قابلیت و کیفیت تصویری دستگاه DVR است. به همین دلیل، گاهی مشخصات و قابلیت‌های یک دستگاه DVR ، خصوصا در مورد دستگاه‌های کم‌کیفیت‌تر، بیانگر رزولوشن بالاتر  D1 یا همان 4 CIF برای هر کانال است، اما از آنجا که توان پردازش دستگاه به اندازه کافی مطلوب نیست، در نتیجه  دستگاه  کیفیت ضبط پایین‌تری نسبت به رزولوشن واقعی DVR  برای مجموع همه‌ی کانال‌ها در مقایسه با یک کانال خواهد داشت. در این نوع DVR ها، سیستم در پخش مستقیم ویدئو توانایی ارائه یک رزولوشن نسبتا بالا مانند 4 CIF را دارد، اما همین DVR به دلیل بیت‌ریت پایین، در نمایش مجدد فیلم کیفیت تصویر کمتری ارائه می‌دهد.

به عنوان مثال، دستگاه‌های DVR 1080N قابلیت پخش زنده تصاویر با کیفیت 1080P یا 2 مگاپیکسل را دارد، ولی تصاویر را با کیفیت 720P یا یک مگاپیکسل ضبط می‌کند.

سخن پایانی:

طراحی و انتخاب یک سیستم مداربسته از نوع آنالوگ، آنالوگ HD یا IP ، یک پروسه کاملا حرفه‌ای است که گاهی آشنا نبودن با همه نکات مهم و زوایای فنی تکنولوژی‌های نظارتی، منجر به انتخاب‌هایی می‌شوند که یا کارایی مورد نظر کارفرما را در عمل ندارند و یا به صرف هزینه‌ای بیش از میزان مورد نیاز منجر می‌شود. به عنوان نمونه در این مقاله اشاره شد اگر در یک سیستم،  دستگاه DVR  ، رزولوشن  و یا نرخ انتقالBR  کمتری نسبت به دوربین‌ها داشته باشد، خرید چنین دوربینی با مشخصات بالاتر، اتلاف هزینه خواهد بود، چرا که در نهایت تصویر بر اساس مشخصات دستگاه  DVR که سطح پایین‌تری دارد، نمایش داده می‌شود. بنابراین یک نصاب سیستم‌های نظارتی، باید همواره در حال افزایش دانش فنی در کنار کسب تجربه‌های عملی باشد.

همکاران ما در گروه فنی ایمن دوربین آماده ارائه مشاوره رایگان به همکاران و مشتریان گرامی می‌باشند. از اینکه ما را در این مقاله همراهی کردید سپاسگزاریم و امیدواریم این مقاله برایتان سودمند و مفید واقع شده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *